Mákos guba torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg cukor
  • 35 dkg mák
  • 10 db kifli
  • 3 db tojássárgája
  • ízlés szerint citromhéj, narancshéj

Sodó:

  • 4 tojássárgája
  • 2 evőkanál liszt
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 dl tej

Elkészítése:

A kifliket karikára vágjuk, összekeverjük a darált mákkal, cukorral és vaníliás cukorral. A tejet felforraljuk. A tojássárgájákat elkeverjük egy kevés tejjel, majd a forrásban lévő tejhez keverjük, de ekkor már vegyük le a tűzről nehogy összecsomósodjon. Ráöntjük a kiflikre, jól összekeverjük.

Egy 26 cm-es tortaformát alaposan kivajazunk. (Én Zila tortaformát használtam, de tökéletes a sima tortakarika is.) Beleöntjük a masszát, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Én (saját készítésű) áfonyalekvárral és vanília sodóval tálaltam. A vanília sodó nálunk hígra főzött vaníliás pudingot takar, mert nagyon szeretjük a pudingot. De az “igazi” sodó sem bonyolult.

A hozzávalókat robotgéppel kikeverjük. Feltesszük főni, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.