Kocsonya

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2,5 kg kocsonyahús (köröm, csülök, bőr, fül, farok – nagyon fontos, hogy tegyünk bele bőrt és fülét, mert ettől fog jól megkocsonyásodni)
  • fél szál füstölt kolbász
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb zeller
  • 3 fej fokhagyma
  • 1 zöld hegyes erős paprika
  • 1 babérlevél
  • 15 szem egész fekete bors
  • ízlés szerint só
  • főtt tojás a díszítéshez

Elkészítése:

A húsokat alaposan megmosom és egy lábasban, annyi vízzel, hogy ellepje, felteszem főni. Ha felforrt, folyamatosan habozom és mikor már szép tiszta a leve, hozzáadom a kolbászt, a megpucolt zöldségeket, a fokhagymát, a borsot, a babérlevelet, sózom és fedő alatt, éppen, hogy csak gyöngyözzön, 4 órát főzöm.

A levét néha, forró vízzel után töltöm, de mindig csak annyit, hogy pont ellepje.

Négy óra elteltével, kiszedem a húsokat, ha kihűlt alaposan kicsontozom, tányérokba egyenlő arányokba szétosztom a zöldségekkel és a főtt tojással együtt, majd egy szűrő segítségével felöntöm a lével.

Ha kiporcióztam, kiteszem a teraszra és ha szépen megkocsonyásodott frissen facsart citromlével, alma ecettel vagy ecetes tormával kínálom!

Jó étvágyat!