Káposztán sült knédli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 5 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 70 dkg sertés hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 3-4 gerezg fokhagyma
  • 10-12 szem egészbors
  • kicsi só
  • 25 dkg kolozsvári szalonna
  • 25 dkg füstölt kolbász

A knédlihez:

  • 1 kg sima liszt
  • 50 g élesztő
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál sertészsír
  • melegvíz a dagasztáshoz

Elkészítése:

A knédli hozzávalóiból kenyértésztát készítünk és 30-40 percig letakarva pihentetjük, kelesztjük.

A sertéshúst felszeleteljük és egy edényben félpuhára főzzük a hagymákkal és a fűszerekkel, végül felcsíkozhatjuk, de egyben is maradhatnak a szeletek.

A kolbászt nem túl vékony karikákra, a szalonnát pedig kisebb darabokra vágjuk.

A savanyú káposztát, ha nagyon intenzív átmossuk, kinyomkodjuk, majd az olajon a pirospaprikával elkeverve szintén félpuhára pároljuk. Ha le akarna égni, akkor időnként kevéske vizet öntsünk alá.

Miután minden hozzávalót előkészítettünk, akkor egy tűzálló tálba rétegezzük. Alulra kerül a káposzta, arra jön a hús, aztán a szalonna és végül a kolbász.

A megkelt kenyértésztából kisebb (jelen esetben hosszúkás) gombócokat formázunk és végül ezzel zárjuk a sort.
Légmentesen lefedjük és kb 35-40 percig előmelegített sütőben 180 fokon gőzöljük, majd levesszük a tetejét és még maximum 10 percig pirítjuk a tészta tetejét. Tejföllel kínálva tálaljuk.

Tipp:

A szalonna és a kolbász helyett ízlés szerint bármilyen hozzávalóval elkészíthető. Lényeg, hogy némi füstölt húst tartalmazzon, úgy a legfinomabb!