Mákos guba, mézzel és tojással

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 10 kifli
  • 1 liter tej
  • 6 tojás (sárgája és fehérje elválasztva)
  • 3 evőkanál méz
  • 15 dkg gyümölcscukor (10 + 5 dkg)
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg margarin felkockázva
  • 1 pici csipet só

Elkészítése:

A sütőt begyújtom. Egy porcelán tálban a tojások sárgáját 10 dkg gyümölcscukorral és a mézzel elkeverem, majd beleszórom a darált mákot és folyamatos kevergetés közben hozzáöntöm a tejet, majd a margarin kockákat beledobom.

Beteszem a tálat a mikrohullámú sütőbe és az egészet összemelegítem.  Miközben melegszik a keverék, a kifliket felkarikázom és egy kb 35 x 25 cm-es tepsibe szórom, majd a felmelegített keveréket ráöntöm és óvatosan összeforgatom., míg a kifli karikák felszívják a nedűt.

A tojások fehérjét a csipet sóval és a megmaradt 5 dkg gyümölcscukorral kemény habbá verem és a tepsiben nagyjából elsimított gubán rusztikusan elkenem.

A sütőben addig sütöm míg a tojáshab teteje aranybarna lesz.

Kiveszem a sütőből, kiszedem a tányérokba majd örömmel nézem a mosolygó arcokat és pár perc néma csend és hümmögés után üres a tepsi :-).

Tipp:

Ez így az én ízlésemnek való, nem túl édes, természetesen aki ennél édesebben vagy porcukorral szereti, esetleg több mákkal, módosítsa a receptet ízlése szerint.

A kifli csücskök nem kerülnek a tepsibe, azok a készítés közben a pocakokban kötnek ki :-)

A tepsit nem szükséges kivajazni, nem fog leragadni.

Ez az adag 8-10 embernek is elég, természetesen az adag felezhető, vagy repetázni is jó, de másnap is finom akár hidegen is :-)

Jó étvágyat hozzá!

Üdvözlettel: Török Judit (Judy)