Dijoni sertéstarja gazdagon

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 10 szelet vastagabb sertéstarja
  • A dijoni páchoz:
  • 2 ek dijoni (lehet sima is) mustár
  • 3 ek étolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 cs sertés sült fűszerkeverék
  • 1 kk só
  • kevés koriander (de el is hagyható)

A feltéthez:

  • 50-60 dkg apróbbra vágott vegyes zöldség, akár mirelit is (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, zöldborsó, gomba, zöldbab, csemegekukorica, kelbimbó … stb)
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4-5 ek étolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk ételízesítő
  • bors

A zöldségek mellé::

  • 5 zsemle
  • 1-2 dl tej
  • 3 tojás

A tetejükre:

  • 1 kis doboz tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, bors

Elkészítése:

A tarjaszeleteket alaposan bekenjük a dijoni páccal (a hozzávalóit csak össze kell keverni) és legalább 1/2 órára félretesszük, hogy átjárják a fűszerek.

A vöröshagymát apró kockára vágjuk és az étolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, a zúzott fokhagymát, beletesszük az ételízesítőt, megborsozzuk picit és kb 20-25 percig kevés kis vízzel félkészre pároljuk!

A zsemléket körömnyi kockákra vágjuk és a tejben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk és kissé megzúzzuk.

Amikor egy kicsit visszahűlt a párolt zöldségmix, akkor összekeverjük az áztatott zsemlékkel és a 3 tojással, vigyázva nehogy összetörjük a puhább zöldségeket, könnyedén dolgozzunk vele! Ha íztelennek tűnik, sózhatjuk.

A húsokat egy vékonyan zsírral (vagy olajjal) kikent tepsibe, vagy tűzálló tálba tesszük és mindegyik szeletre elosszuk/rákanalazzuk a zöldséges keveréket.

A végére maradt a sajtos tejföl, amit szintén összekeverünk a fűszerekkel és óvatosan rákenjük a tetejükre (ha sűrű, tejjel lazíthatjuk, ha híg, akkor még egy pici sajttal sűríthetjük).

Lefedjük a tepsit és kb 180 fokon sütjük másfél órán át, majd a tetejét levéve még 20-25 percig pirítjuk, hogy a sajttól finom aranybarna ropogós kéreg avanzsálódjon rájuk (így még finomabb)!

Köretnek ízlés szerint bármit lehet kínálni, mi jelenesetben finom, habos burgonyapürével és csalamádéval fogyasztottuk.

Tipp:

A zöldségeket magam válogattam össze, ahogyan mi szeretjük, ám ebben a receptben az a jó, hogy mindenki ízlés szerint tehet bele olyan hozzávalót, ami a kedvence!

Aki a szárazabb húsokat kedveli, elkészítheti karajjal is.