Diós álom torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 10 tojásfehérje
  • 10 evőkanál cukor
  • 200 g darált dió
  • 2 evőkanál liszt

Krém:

  • 10 tojás sárgája
  • 10 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál étkezési keményítő
  • 600 ml tej
  • 250 g vaj
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 üvegcse vanília aroma

Grillázs krém:

  • 300 g cukor
  • 200 g darát dió
  • 300 ml habtejszín

Elkészítése:

A tojásfehérjéket keményre felverjük, keverés közben hozzáadjuk a cukrot. A lisztben elvegyítjük a darált diót és a masszához szitáljuk. Végül a tésztát a sütőformába (28 cm) öntjük, tetejét elsimítjuk. Két egyforma lapot sütünk 180°C-on kb 25-30 perc alatt. Tűpróbát végezzünk.

A tejet felforraljuk. A tojás sárgákat a cukorral, aromával, keményítővel simára keverjük. Beleöntjük a forró tejbe és sűrűre főzzük. Amikor a krém kihűlt robotgéppel beledolgozzuk a vajjal kikevert porcukrot.

A kristálycukrot lábasba öntjük, legfeljebb közepes hőfokon, időnként megkeverve addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad, majd beletesszük a darált diót. Sütőpapírra öntjük a masszát, elsimítjuk, majd hűlni hagyjuk. Amikor megdermedt, összetörjük (kicsit hagyhatunk a díszítéshez) és a felvert tejszínhabba keverjük.

Összeállítás: tészta, tojásos krém, grillázsos krém, tészta, tojásos krém és végül a grillázsos krém. Ízlés szerint díszítjük.