Gyümölcstorta lágy, krémes tásztával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tészta:

  • 110 g olvasztott vaj vagy margarin
  • 210 g cukor
  • 300 g joghurt
  • 1 tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 300 g liszt
  • 45 g keserű kakaópor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Krém:

  • 170 g olvasztott vaj vagy margarin
  • 240 g porcukor
  • 160 g vajkrém
  • 2 kávéskanál reszelt citromhéj
  • 4 evőkanál citromlé

Továbbiak:

  • 2-3 dl tej
  • felkockázott narancs és banán, illetve más gyümölcsök ízlés szerint

A tetejére:

  • darált keksz
  • csokidarabkák

Elkészítése:

Először megolvasztom a vajat, majd belekeverem a joghurtot, tojást, vaníliát és a cukrot. Hozzáadom a lisztet, szódabikarbónát, kakaót és csomómentes tésztát keverek belőle. A tésztát sűtőpapírral bélelt tepsiben sütöm 180°C- on, nagyjából 15 percig. Tűpróbával ellenőrzöm. A tepsi mérete nem lényeges, egyedül az, hogy ne száradjon ki túlságosan a tészta, hanem puha maradjon.

A krém elkészítéséhez csak habosra keverem a hozzávalókat. Ebbe a krémbe aztán beletépdesem a tésztát, leöntöm tejjel és jól átforgatom. Ha túl folyósnak érezzük, adhatunk hozzá darált kekszet is. Ezt a masszát érdemes egy fél-egy órát hűtőben pihentetni, hogy a krém és a tej jól átitassa a tésztát.

Rétegzésnél a tortát készíthetjük több rétegűre is, én csak egyet csináltam. Ehhez kétharmad-egyharmad arányban elosztottam a tésztát. A kétharmadot egy kerek tányérra kanalaztam, lesimitottam és kör formára alakítottam. Ráhalmoztam a felaprított gyümölcsöket és elegyengettem a tejetén. Erre pedig rákanalaztam a maradék tésztát és igyekeztem egy púpot formázni belőle, hogy a tortám félgömb formát kapjon. A tetejét megszórtam keksszel és csokidaraokkal, majd az egészet egy éjszakán át hűtőben pihentettem.

Tipp:

Bár ránézésre száraznak tűnhet, valójában a krémnek köszönhetően ez egy igazán lágy, zamatos torta, kellemesen citrom ízű tésztával.