Rakott kelkáposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 500 g gomba
  • 500ml főzőtejszín
  • 1 zacskó gombalevespor
  • 20 dkg rizs
  • 2 db zöldségleveskocka
  • olaj

Elkészítése:

A kelkáposzta leveleit szétszedjük, sós vízben leforrázzuk. A hagymákat apróra vágva olajon megpirítjuk, beletesszük a leveskockát, majd ha ez feloldódott, akkor hozzáadjuk a felszeletelt gombát is. Addig pároljuk fedő alatt, míg a gomba puha lesz. Összekeverjük a főzőtejszínt a levesporral, majd hozzáadjuk a gombaraguhoz és forrástól számítva 5 percig forraljuk. Kevergetni kell, mert könnyen odaég.

Megfőzzük a rizst sós vízben, és ha elkészült, összekeverjük a gombás töltelékkel.

Egy kuglófformát kivajazunk, és a káposztalevelekkel kibéleljük az oldalát úgy, hogy a levelek túllógjanak a forma szélén. Ha nagyon vastagok a káposztalevél erei, érdemes azokat kivágni.

Ezután beletesszük a töltelék felét, ismét leveleket, majd a töltelék másik felét. A kilógó levélrészekkel betakarjuk a tölteléket, és a megmaradt levelekkel teljesen betakarjuk a formánkat.

Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb 45 percig. Ha nagyon égnének a levelek, tegyünk rá sütőpapírt.

Amikor megsült, kicsit hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki egy tálra, szépen meg fogja tartani a formáját.