Kacsamáj terrine maracujazselével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

A terrine-hez:

  • 25 dkg hízott kacsamáj
  • 1 csapott kk egész színes bors
  • 1,5 dl habtejszín
  • 5 ek földimogyoró-krém
  • 10 g zselatin
  • 20 dkg kacsazsír

A zseléhez:

  • 6 db passiógyümölcs (maracuja)
  • 1 ek méz
  • 8 g zselatin

A vaníliás balzsamecet-krémhez:

  • 3 dl balzsamecet
  • Fél rúd vanília

Mentalevelek a díszítéshez

Elkészítése:

A terrine-hez a zsírt felmelegítjük, a kacsamájakat kétcentis szeletekre vágjuk, óvatosan, pár perc alatt megsütjük, egyszer megfordítjuk. Nem kell, hogy barnára süljön, elég, ha az eredeti színét elveszti és belül már nem véres. Kivesszük a zsírból, leitatjuk. A májakat kockákra vágjuk.

A habtejszínt simára keverjük a mogyorókrémmel, megsózzuk, hozzáadjuk a durvára tört borsot is. Óvatosan beleforgatjuk a májat, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk. A zselatint 3 ek vízben felmelegítjük, feloldjuk. Belekeverjük a májas krémbe.

Gyengéd, de határozott mozdulatokkal kell dolgozni.

Egy folpack-kal kibélelt formába simítjuk, oldalról ráhajtjuk a fóliát. Valami nehezet teszünk rá, két napig hűtőben érleljük.

A zseléhez a maracujákat félbevágjuk, magjait egy tálba kanalazzuk. Megcsorgatjuk a mézzel. A zselatint két ek vízben felmelegítjük, feloldjuk. Hozzákeverjük a magokhoz. Kicsi formákba töltjük, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A balzsamecetbe kaparjuk a vanília magjait, a rudat is beletesszük. Felmelegítjük, a harmadára forraljuk. Leszűrjük, kihűtjük.

Fogyasztás előtt a terrine-t másfél-két centisre szeleteljük, a passiózselét kiborítjuk a formákból.

Tálaláskor a tányért megcsorgatjuk a balzsamecet-krémmel, ráteszünk 2 szelet terrine-t, melléjük ültetünk a zselékből. Mentalevéllel díszítjük.

Tipp:

Az elkészítés maga nem nagy munka, de a terrin-t két napig érlelni kell.