Hozzávalók:
A terrine-hez:
A zseléhez:
A vaníliás balzsamecet-krémhez:
Mentalevelek a díszítéshez
Elkészítése:
A terrine-hez a zsírt felmelegítjük, a kacsamájakat kétcentis szeletekre vágjuk, óvatosan, pár perc alatt megsütjük, egyszer megfordítjuk. Nem kell, hogy barnára süljön, elég, ha az eredeti színét elveszti és belül már nem véres. Kivesszük a zsírból, leitatjuk. A májakat kockákra vágjuk.
A habtejszínt simára keverjük a mogyorókrémmel, megsózzuk, hozzáadjuk a durvára tört borsot is. Óvatosan beleforgatjuk a májat, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk. A zselatint 3 ek vízben felmelegítjük, feloldjuk. Belekeverjük a májas krémbe.
Gyengéd, de határozott mozdulatokkal kell dolgozni.
Egy folpack-kal kibélelt formába simítjuk, oldalról ráhajtjuk a fóliát. Valami nehezet teszünk rá, két napig hűtőben érleljük.
A zseléhez a maracujákat félbevágjuk, magjait egy tálba kanalazzuk. Megcsorgatjuk a mézzel. A zselatint két ek vízben felmelegítjük, feloldjuk. Hozzákeverjük a magokhoz. Kicsi formákba töltjük, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A balzsamecetbe kaparjuk a vanília magjait, a rudat is beletesszük. Felmelegítjük, a harmadára forraljuk. Leszűrjük, kihűtjük.
Fogyasztás előtt a terrine-t másfél-két centisre szeleteljük, a passiózselét kiborítjuk a formákból.
Tálaláskor a tányért megcsorgatjuk a balzsamecet-krémmel, ráteszünk 2 szelet terrine-t, melléjük ültetünk a zselékből. Mentalevéllel díszítjük.
Az elkészítés maga nem nagy munka, de a terrin-t két napig érlelni kell.