Lekváros hópihe

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 7 dkg cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg margarin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 tojás sárgája

Töltelék:

  • kb 15 dkg baracklekvár

Elkészítése:

Egy tálba beleöntjük a lisztet, margarint, vaníliás cukrot és a tojásokat. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejjel és a cukorral, majd a lisztes keverékhez adjuk. Jól összedolgozzuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Egy tepsit vagy nagyobb tortaformát (28 cm) kibélelünk sütőpapírral.

Az első cipóból 28 cm átmérőjű, kör alakú lapot nyútjunk, majd áthelyezzük a tepsire. Megkenjük a baracklekvár 1/3-ával. A második és a harmadik cipóval is ugyanígy járunk el. Az utolsóval pedig befedjük az egészet.

A tészta közepébe egy poharat helyezünk, csak idáig fogjuk bevágni a szeleteket (a közepe egyben marad). 16 egyenlő részre osztjuk a tésztát és egy lisztbe mártott késsel felszeleteljük.

Az első szeletet kétszer megcsavarjuk jobb oldalra, majd a tőle balra levőt kétszer balra. Az így kapott 2 sodort rudat összeillesztjük. A további szeletekkel is hasonlóan járunk el. Kettesével összeillesztjük őket.

Amíg a sütő bemelegszik, hagyjuk pihenni. Sütés előtt megkenjük a tetejét tojás sárgájával. Vigyázzunk, ha sütés közben nagyon pirul, takarjuk le félidőben. Kb 40 perc alatt készre sütjük 180 fokos, hőlégkeveréses sütőben.

Tipp:

A baracklekvár helyett használhatunk nutellát, túrót is a tölteléknek.