Almás-pudingos torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 5 db tojás szétválasztva
  • 3 ek forró víz
  • 10 ek liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg cukor, vagy ennek megfelelő édesítő

A krémhez:

  • 1 kg alma lereszelve
  • fahéj, illetve vanília aroma/vaníliás cukor ízlés szerint
  • 2 csomag tejszínes/vaníliás pudingpor
  • 3 dl víz
  • 10-12 dkg cukor, vagy ennek megfelelő édesítő

Elkészítése:

Elkészítjük a piskótát:

Az 5 tojást szétválasztjuk: a fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgáját a cukorral és a 3 evőkanál forró vízzel szintén habosra keverjük.

A tojásfehérjehabot finoman a cukros tojássárgájához keverjük, majd a sütőport és a lisztet kanalanként óvatosan a masszába forgatjuk. A kész keveréket sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 160-180 fokon készre sütjük (tűpróbával ellenőrizhetjük).

Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémet:

Az 1 kg almát megpucoljuk, egy lábosba lereszeljük, majd a víz, a cukor/édesítő, a fahéj, illetve a vanília aroma hozzáadásával kb 15 percig pároljuk.

A 2 csomag pudingport kb 1 dl hideg vízben kikeverjük, majd a megpárolódott almához adjuk és sűrűsödésig főzzük.

Ha a piskóta kihűlt, vízszintesen 3 részre vágjuk s megtöltjük a kihűlt krémmel. A tetejére reszelhetünk étcsokoládét, tetszés szerint díszíthetjük. A kész tortát kb 1-2 óráig hagyjuk hűtőben dermedni!

Tipp:

A piskótát és a krémet is érdemes kóstolgatni és ízlés, valamint az almák édessége szerint édesíteni! A kész tortát hűtőben tároljuk.