Zabkeksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 20 ek zabpehely ( 15 ek ledarálva)
  • 3-4 dkg natúr sajtkrém
  • 1-1,5 dl forró víz
  • cukor/édesítő ízlés szerint (kb 6 dkg)

Elkészítése:
Egy közepes tálba kimérünk öt evőkanál nagy szemű zabpelyhet és a cukrot/édesítőt, majd ráöntjük a vizet és hagyjuk egy kicsit állni.

Amíg az egész zab “megszívja” magát, a maradék 15 evőkanál zabpelyhet ledaráljuk (én turmixgépben szoktam).

A darált zabpelyhet a sajtkrémmel együtt a tálban lévő anyagokhoz öntjük és alaposan összekavarjuk (kézzel vagy kanállal). Ha túl száraz lenne, még adhatunk hozzá vizet: a lényeg, hogy egy viszonylag laza, ragacsos masszát kapjunk.

Sütőpapírral bélelt tepsire kis korongokat formázunk a kész masszából (vizes kézzel vagy kanállal érdemes, mivel tényleg ragacsos). 250-300 fokon nagyjából 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha szeretnénk, a kekszeket egy tányérra megformázva akár mikróban is elkészíthetjük: kb 3 perc alatt ropogósra sülnek.

Tipp:

A kekszhez ízlés szerint nyugodtan adható bármilyen “extra” hozzávaló, mi itthon leginkább gyömbérrel, fahéjjal, vanília aromával, esetleg kakaóval ízesítjük, de aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, kókuszreszelékkel is lehet dúsítani. Sőt, ha szeretnénk, akár sós kekszecskéket is készíthetünk: cukor helyett sót keverjünk a masszához, illetve ekkor a sajtkrém is lehet ízesített (sonkás, paprikás, kolbászos); extraként adhatunk hozzá apróra vágott sonkát, szalámit, reszelt sajtot, különböző fűszereket, mustárt, ketchupot. Pont ez az a sokszínűség, ami miatt kedveljük ezt a kis ropogós finomságot. Illetve nagyon praktikus, mivel mikróban is elkészíthető. :)