Mikulás kenyér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók (a csésze 2 dl-es):

  • 4,5 csésze kenyérliszt
  • 1/2 csésze cukor
  • 2 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 csésze tej
  • 1/4 csésze víz
  • 1/4 csésze vaj
  • 2 tojás
  • 2 szem óriás mazsola
  • 2 tojás sárgája
  • 2-3 csepp piros ételfesték

Elkészítése:

Egy nagy tálban keverd össze 2 csésze lisztet, a cukorral, élesztővel és sóval. Egy kis fazékban melegítsd fel a tejet, a vizet és a vajat. Keverd össze a lisztes és a tejes keveréket. Keverd fel a tojásokat és add hozzá a maradék lisztet. Keverd össze úgy, hogy egy kemény tésztát kapj.

Most minden keveréket gyúrj össze úgy, hogy a végén egy rugalmas tésztát kapj. Egy olajozott tálban forgasd meg a tésztát, majd fedd le valamivel és hagyd pihenni kb 1 órát. Ezalatt kétszeresére kell dagadnia.

Tedd a tésztát egy enyhén lisztes felületre és oszd két részre. Az egyik legyen picit nagyobb.

A nagyobb részből formázz egy hosszúkás háromszöget lekerekített sarkakkal. Ez lesz a Mikulás feje és a sapkája. Oszd ketté a kisebb részt. Nyújtsd ki a tésztát nagyjából félkör formára, és a kép szerint vagdosd fel és kicsit csavard meg, kuszáld össze a Mikulás szakállát, majd tedd a Mikulás fej aljára szintén a kép szerint. Felvert tojással megkend meg.

Légkeveréses, előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig süsd.

Tipp:

Sütés közben figyeljünk rá, nehogy megégjen!