Diós, mákos zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 citrom héja
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája

Töltelék:

  • kb 7 dl baracklekvár
  • dió
  • mák
  • cukor

Tetejére:

  • fehér vagy tejcsoki
  • 2 ek olaj
  • 2 ek víz

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejbe elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, majd felfuttatjuk. Miután felfutott, hozzáadjuk a tészta többi alapanyagát és jól összegyúrjuk. 4 részre osztjuk.

Egy gáztepsibe sütőpapírt teszünk, kinyújtjuk az egyik lapot és beletesszük. Megkenjük lekvárral, majd cukros diót szórunk rá. Újabb lap, lekvár, cukros mák, lap, lekvár, cukros dió és végül az utolsó lappal befedjük.

180 fokra előmelegített kb 30 perc alatt megsütjük. (Akkor jó, ha már kezd barnulni a felső lap.)

A csokit felolvasztjuk a vízzel és az olajjal, majd a tésztára simítjuk. Szeletekre vágva tálaljuk.

A diót, mákot, cukrot nem szoktam mérni, megszórom annyival, hogy ellepje a lapokat.