Töltött finomság

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Kelt tészta:

  • 75 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 15 dkg puha margarin
  • 2 tojás + lekenéshez
  • 3 kiskanál só
  • 1 ek cukor (ha édesre készítjük, több cukor 3 ek és kevesebb só 1 kk)
  • 2,5-3 dl tej
  • 100 g natúr joghurt

Töltelék:

  • Bármi, amit megkívánunk, legyen édes vagy sós!
  • mák, kakaó, fahéj, túró
  • sonka, bacon, füstölt sajt

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl tejben felfuttatom, majd a tészta többi hozzávalójával összedolgozom és alaposa kidagasztom. Kelesztőtálba teszem és duplájára kelesztem.

Amikor megkelt, 3 egyenlő részre osztom a tésztát, majd ezeket ismét 3 részre osztom és lisztezett felületen kinyújtom 2-3 mm vastagra.

3 db kb 25 cm átmérőjű köralakot kapok. A töltelékkel bekenem a tésztát, illetve rászórom a sajtot, sonkát.

3 tésztát teszek egymásra (2 rétegben töltöm) és 16 egyenlőre részére felosztom és bevagdosom, figyelve, hogy középen ne vágjuk át. A szárakat megcsavarom. Felvert tojással lekenem a tetejét, szezámmagot szórok rá és pár percig még hagyom kelni a tepsiben sütés előtt.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb 15-25 percig sütöm. Ebből a mennyiségből 3 nagy körforma jön ki.