Tengeri halfilé és spárga leveles tésztában fehérbormártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 1 cs leveles tészta
  • 2 db tengeri halfilé (nem olcsó fagyasztott!!!!)
  • 1 csomag spárga
  • halak-fűszerkeverék
  • citrom
  • színes bors
  • 1 db tojás
  • 1 ek olívaolaj

Fehérbormártás hozzávalói:

  • 2 dkg vaj
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 dl fehérbor
  • 3 dl húsleves alaplé
  • 4 dl főzőtejszín
  • őrölt bors

Elkészítése:

A spárgát enyhén sós vízben, pár perc alatt félpuhára főzzük, majd leszűrjük és kihűtjük.

A halfilét meglocsoljuk a citromlével, majd megszórjuk hal fűszerkeverékkel és egy kevés színes borssal. Egy picit állni hagyjuk, hogy az ízek átjárják, majd egy serpenyőben olíva olajon 2-2 perc alatt elősütjük mindkét oldalát.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd rátesszük a kinyújtott leveles tésztát. A szélétől egy kicsit beljebb ráteszünk egy sor kihűtött spárgát, majd rátesszük az elősütött halszeleteket és a spárga másik felét.

A tészta két szélét behajtjuk, majd óvatosan feltekerjük. A tetejét megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben közepes lángon szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve éles késsel felszeleteljük.

A mártás elkészítése:

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a nagyon apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk, vigyázva arra, hogy ne piruljon meg.

A üvegesre párolt hagymához hozzáöntjük a fehérbort, majd a serpenyő aljáról alaposan felkavarjuk a zsiradékot és erősebb lángon elforraljuk a felét. Felöntjük alaplével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, hogy körülbelül 1 dl maradjon.

Ezután hozzákeverjük a főzőtejszínt és megvárjuk, amíg besűrűsödik. Egy szitán átszűrjük és tálalásig melegen tartjuk

Tálalás:

Tálaláskor a leveles tésztát felszeleteljük és a mártással kínáljuk.