Hozzávalók:
Tésztához:
Krémhez:
Fondanthoz:
Elkészítése:
A fondantot előző nap készítjük el. A porcukrot átszítáljuk. A vizet, a zselatint és az aromát, mézet és a margarint összemelegítjük.
Egy tálba kevés porcukrot teszünk és a zselatinos keveréket hozzáöntjük. Először fakanállal keverjük és apránként adjuk hozzá a porcukrot. Ha már nehéz keverni gyúrhatjuk ugyanúgy, mint a tésztát. Ha összeállt és nem ragad a tálhoz egy zacskóba tesszük és másnapig hűtőbe tesszük. Másnap elővesszük és margarinos kézzel átgyúrjuk, hogy puha, formázható legyen. Picit ragadni fog, ezért kevés keményítőt szórunk alá nyújtás előtt. Ha színezni szeretnénk, átgyúrás előtt gyúrhatunk bele tetszőleges színű színezéket, ami semmiképp se legyen folyékony, mert attól ragadni fog a fondant.
A krémhez a tejfölt a cukrokkal, a citrom reszelt héjával és levével összekeverjük. A habtejszínt kemény habbá verjük és a tejföllel óvatosan összekeverjük.
A piskótát a szokásos módon elkészítjük és egy közepes tepsiben a szokásos módon megsütjük. A kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk, betöltjük a krémmel és pár gyors mozdulattal kifaragjuk az üveg alakját. A kinyújtott fondanttal bevonjuk (a fondant jobban rá fog tapadni a piskótára, ha előtte azt bekentük vajas krémmel /vaj-porcukor 1-1 arányú keveréke/) a többi már csak fantázia kérdése.
Első olvasásra lehet, hogy picit macerásnak tűnik, de a végeredmény mindenképpen kárpótol!