Sajtos rúd

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg sima liszt
  • 25 dkg zsír (v. vaj, margarin)
  • 20 dkg sajt + a tetejére
  • 3 tk só
  • 1 egész tojás + 1 a lekenéshez
  • 2,5 dkg élesztő
  • tejföl

Elkészítése:

A lisztet egy tálba tesszük, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a zsírt. Kézzel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a reszelt sajtot, a tojást és 1-2 ek tejfölt.

Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és ha szükséges adunk még hozzá tejfölt. Egy könnyen nyújtható tésztát kell kaptunk. Akkor jó, ha már elválik a tál falától és a kezünktől is.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, ha van kedvünk hajtogathatjuk is, de az se gond ha elmarad.

A tetejét megkenjük  tojással, majd derelyevágóval ízlés szerinti méretűre vágjuk.

A tetejére sajtot reszelünk, sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben, közepes lángon pirosra sütjük. (légkeverés-160 fok)

Száraz hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.