Szilveszteri lecseleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 15 dkg lencse
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db zöldség
  • 1/2 zellergumó
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál zeller zöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • őrölt bors
  • ételízesítő
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek mustár
  • 1 ek liszt (kisebb ek)
  • 3-4 pár füstölt virsli
  • 1,5 l víz

Elkészítése:

A lencsét válogassuk át és mossuk meg, a zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel nagyon apróra.

Egy edénybe tegyük bele a megmosott lencsét, a felkockázott zöldségeket, és az apróra vágott hagymát. Ezután öntsük fel a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint adjunk hozzá egy-két teáskanál ételízesítőt. Ezután tegyük bele a petrezselyemzöldet, a zeller zöldet, és főzzük majdnem teljesen puhára. (én cérnával összekötöttem a zöldség zöldeket, így egyben kitudtam szedni)

Amikor a lencse és a zöldségek már majdnem teljesen megpuhultak, akkor tegyük bele a virslit és főzzük pár percig. Ezután vegyük ki a levesből a zöldség és zeller zöldet.

A tejfölt keverjük simára a mustárral, a liszttel, és egy kevéske levessel, majd csorgassuk a levesbe. Forraljuk fel újra, majd főzzük még pár percig. Ízlés szerint ekkor megszórhatjuk a forrásban lévő levest egy kevés pirospaprikával.

Tálaláskor merjük a levest tányérokba és úgy kínáljuk.