Pulykamelltekercs gesztenyés töltelékkel és áfonyamártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 6 nagy szelet pulykamell (nagy tenyérnyi szeletek)
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 cs vörös áfonya
  • 30 dkg szeletelt bacon
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • majoránna
  • kakukkfű
  • 0,5 dl fehérbor
  • 5 dkg vaj

Áfonyamártás:

  • 2 cs vörös áfonya
  • 3 dl édes fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • egy darabka fahéj
  • 4-5 szegfűszeg
  • 2 cs vaníliás cukor
  • ízlés szerint cukor
  • 1 púpozott ek étkezési keményítő pici vízzel simára keverve

Elkészítése:

A gesztenyemasszát krumplinyomón nyomjuk át, majd adjuk hozzá a mascarponét és keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a vörös áfonyát is. (figyeljünk rá, hogy a massza ne legyen túl lágy, ezért a mascarponét aprónként keverjük hozzá)

Vágjunk le 6 nagyobb darab fóliát, majd osszuk el rajta a masszát. A fólia segítségével tekerjük fel úgy, hogy egy hosszabb, de formás hengert kapjunk. Ezután tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen mielőtt a húsba töltenénk. (Én már előtte való nap elkészítettem, és a fagyasztóban hagytam felhasználásig. Így könnyen tudtam vele dolgozni a hús töltésénél.)

A nagy tenyérnyi hússzeletre tegyünk fóliát, majd óvatosan klopfoljuk ki mindkét oldalát. Ezután az egyik felét sózzuk, majd fordítsuk át a hússzeletet és a másik felét sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel (minden hússzelettel így járjunk el).

A hússzelet befűszerezett felére helyezzünk rá egy gesztenyehengert, majd a hús két oldalát ráhajtva, tekerjük fel.

Egy fóliadarabra helyezzünk egymás mellé 5-6 szelet bacont, majd tegyük rá a feltekert húst. Ezután tekerjük körbe a baconnel, majd helyezzük egymásmellé egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Öntsük alá a bort, és a felolvasztott vajat, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd addig süssük, még a bacon szép pirosra sül (én légkeverésnél 160 fokon pároltam, majd 180 fokon sütöttem pirosra).

Ameddig a hús sül, készítsük el a köretet és az áfonyamártást.

A vörös áfonyát tegyük fel főni a borral, a vízzel, a citrom levével és héjával, a fűszerekkel és ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral. Főzzük kb 10 percig, majd vegyük ki a fahéjat, és a szegfűszeget.

Ezután forraljuk fel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk bele a pici vízzel simára kevert étkezési keményítőt. Kevergetve addig főzzük, még kellően besűrűsödik (2-3 perc alatt besűrűsödik).

Közben készítsük el a krumplipürét is.

Tálalás előtt szeleteljük fel a hústekercseket, majd helyezzük a tányérra. Ezután kanalazzuk mellé a krumplipürét az áfonyamártást és így kínáljuk.