Diós kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg liszt (15 dkg rétesliszt, 15 dkg búzafinomliszt)
  • 1-2 ek cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 180 ml langyos víz
  • 5 dkg margarin
  • 1 csipet só

Töltelék:

  • 200 g darált dió
  • 100 g cukor
  • 100 ml forró víz
  • rumaroma
  • 1 mk fahéj

Elkészítése:

A tésztához a lisztet, az élesztőt, a sót, a cukrot egy tálba tesszük, majd a növényi margarint belemorzsoljuk. A langyos vizet hozzáöntjük, hólyagosra dagasztjuk. Duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a cukrot a vízzel, a fahéjjal felfőzzük, majd beleöntjük a rumaromát. Forró vízzel leöntjük, majd kihűtjük.

26 cm kapcsos tortaformát sütőpapírral kibéleljük. A tésztát 4 részre osztjuk, kerekre nyújtjuk a rétegek közé tölteléket teszünk. Középre helyezünk egy poharat, és 16 részre vágjuk.

A szárakat 2-3-szor megcsavarjuk úgy, hogy az egymás mellett lévőket ellentétes irányba. Még kb. 15 percet kelesztjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Lehet bele mazsolát is tenni, vagy reszelt citrom, vagy narancs héját.