Karajban sült sajtos csülök

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók 2 rúdhoz:

  • 1 csontozott, füstölt csülök (kb 1,5 kg)
  • 10 szelet karaj
  • 2 csomag bacon (24 szelet)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 15-15 dkg füstölt és trappista sajt
  • 2 evőkanál mustár
  • 5 tojás
  • liszt
  • bors

Elkészítése:

A csülköt előző este vízben puhára főzöm kb 2 óra alatt. Ha langyosra hűlt, kicsontozom és kis falatokra vágom.

A hagymát apró kockára vágom és megdinsztelem. A csülköt hagymával, mustárral, reszelt füstölt sajttal és 2 tojással összekeverem és egy zárható dobozban hűtőbe teszem, hogy az ízek jól összeérjenek.

A karaj szeleteket kiklopfolom, sózom, borsozom és ezt is a hűtőbe teszem. Másnap nekilátok az összerakásnak.

Az őzgerincformákat kibélelem a baconnel úgy, hogy a forma szélén túllógjon, ezt majd a tetejére hajtom. Beleszórok egy marék sajtot, majd a lisztbe és tojásba forgatott karajszeletekkel kibélelem. Erre jön az előző nap elkészített csülök töltelék, majd ismét a tojásba és lisztbe forgatott hússzeletek. A tetejére rászórom a maradék sajtot, ráhajtogatom a szalonnavégeket és a megmaradt szalonnacsíkokat is rárakom.

Az őzgerinc formákat egy nagy tepsibe helyezem, ami a kisűlő lét felfogja. A sütőt előmelegítem 180 fokra és légkeveréssel kb egy óra alatt szép pirosra sütöm. Ha kész, a formából óvatosan kiborítom a tepsibe és a másik felét is lepirítom.

Langyosra hűtve szeletelem.