Zsuzsi meggyes-mákos pitéje

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 250 ml tejföl
  • 1 tojás
  • 1 cs granulált élesztő
  • 25 dkg mák
  • 20 dkg cukor
  • egy citrom
  • 40 dkg magozott meggy
  • csipet só

Elkészítése:

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a granulált élesztőt. Elmorzsoljuk benne a margarint, majd hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és egy csipet sót. Könnyen kezelhető pitetésztát gyúrunk belőle. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és rövid ideig pihentetjük.

A mákos töltelék

A darált mákot egy tálba tesszük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és fél citrom levét, valamint a cukrot. Kevés vízzel felöntjük, és állandó keverés mellett sűrű, kenhető állagúra főzzük. Hagyjuk kissé kihűlni.

A pite összeállítása

Az első tésztalapot tepsiméretűre nyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Egyenletesen rákenjük a mákos tölteléket.

A második tésztalapot is kinyújtjuk, és a mákos réteg tetejére helyezzük. Erre terítjük a lecsepegtetett meggyet (ha friss meggyet használunk, kevés cukorral meghinthetjük).

A harmadik tésztalapot is kinyújtjuk, majd a meggyre fektetjük. A tetejét villával megszurkáljuk, és tojással megkenjük.

Légkeveréses sütőben, 180 °C-on kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.