Sós turbánok

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 ek só
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 – 3 dl langyos tej

Kenéshez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • magok a szóráshoz
  • 1 tojás a lekenéshez

Elkészítése:

Az élesztőt keverjük össze a cukorral. A lisztet szitáljuk össze a sóval, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, az élesztőt a langyos tejet és dolgozzuk hólyagosra. Letakarva kelesszük a duplájára.

Ha a tészta megkelt, osszuk 8 vagy 9 gombócra. A gombócokat lisztezett felületen nyújtsuk kb 30 cm hosszú ovális alakra, kenjük meg olvasztott vajjal, majd éles késsel vagy pizzavágóval vagdossuk be ferdén ( kb 1 centiméterenként ) úgy, hogy a széleket ne vágjuk át.

A hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel, mint a bejglit és az így kapott rudat csigavonalban tekerjük össze úgy, hogy a tészta végét hajtsuk a feltekert tészta alá.

Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le felvert tojással és szórjuk meg tetszés szerinti magokkal.

Hagyjuk kelni kb fél óráig, majd előmelegített 200 fokos sütőben süssük ropogósra.