Kanadai zsályás pulyka burger

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 0,5 kg pulyka darált hús

Fűszerek:

  • 0,5 kk friss chili apróra vágva
  • 1 kk ötbors fűszer, mozsárban összetörve (ázsiai boltban lehet kapni)
  • 2-3 friss zsálya, apróra vágva
  • 3 kk kanadai fűszer (ázsiai boltban lehet kapni)
  • 1 szál zöldhagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 tojás

Sütéshez:

  • 2 ek kókuszzsír

Vajas-rozsos pogácsa: (ha kisebbek: 8 db, nagyobbak: 5 db)

  • 250 ml tönköly fehér búzaliszt
  • 250 ml teljeskiörlésű rozsliszt
  • 2 kk sütőpor
  • 0,5 kk szódabikarbóna
  • 1 kk só
  • 6 ek kockára vágott sótlan vaj (125 g)
  • annyi kefir, amennyit felvesz a tészta
  • 80 ml habtejszín
  • ötbors, mozsárban összetörve

Málnás ketchup:

  • 250 g mélyhűtött málna
  • 35 ml fehérborecet
  • 1 darabka kis fahéj vagy 1/4 kk őrölt
  • 4 szem szegfűszeg
  • 6 dkg (kókusz)cukor
  • 1/4 kk ötbors fűszer, mozsárban összetörve
  • 1,5 kk dzsemfix

Elkészítése:

Egy tálba tegyük bele a darált húst és adjuk hozzá a fűszereket. Ha kész, akkor keverjük el, tegyük a hűtőbe lefedve és hagyjuk állni kb minimum fél órát, de akár egy éjszakán keresztül is pácolhatjuk a fűszerekkel a hűtőben.

Amíg pihen a hús, addig készítsük el a pogácsát.

Vegyünk elő egy serpenyőt, kókuszzsírt hevítsük benne és a fűszeres darált húsból, golyókat formázzunk, majd lapítsuk el és a közepébe egy kis mélyedést alakítsunk ki, így nem púposodik fel sütésnél. Tegyük a forró kókuszzsírba és süssük ki a húspogácsákat.

Ezt követően állítsuk össze a pogácsa tésztáját. Egy tálba tegyük bele a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük el és adjuk hozzá a kockára vágott vajat és morzsoljuk össze. Nem kell teljesen, akkor jó, ha maradnak benne kis vaj darabkák is. Én egy műanyag lapáttal szoktam, csak úgy egy kicsit összevagdosni és megkevergetni a lisztben a vajat. Ha összedolgoztuk a vajat nagyjából a liszttel, akkor adjuk hozzá a kefirt és a habtejszínt. Gyúrjuk össze a tésztát. Kezünkkel lapítsuk ki viszonylag vastagra és egy pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.

Kenjük meg a tetejét tejjel, egy ecset segítségével. Szórjuk meg mozsárban összetört borssal a tetejét és tegyük a sütőbe sülni. 180 fokon 12-14 perc alatt megsütjük. Nekem az előmelegített gázsütőn (hagyományos) ezt követően tartalékon 23 perc alatt sült meg. Amíg sül a friss pogácsánk, addig készítsük el a málnás ketchupot.

A málnát tegyük egy lábasba, aduk hozzá a kókusz cukrot, fahéjat, szegfűszeget és a fehérbor ecetet. Lassú hőfokon kezdjük el felforralni. Ha felforrt, akkor dzsemfixet tegyük bele és forraljuk össze még kb 1-3 percig és készen is van. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.

Ha elkészültünk állítsuk össze a vacsoránkat vagy akár ebédünket. Vágjuk félbe a megsült pogácsákat, tegyük bele a húspogácsákat, öntözzük meg málnás ketchuppal.

Jó étvágyat!