Hozzávalók:
Fűszerek:
Sütéshez:
Vajas-rozsos pogácsa: (ha kisebbek: 8 db, nagyobbak: 5 db)
Málnás ketchup:
Elkészítése:
Egy tálba tegyük bele a darált húst és adjuk hozzá a fűszereket. Ha kész, akkor keverjük el, tegyük a hűtőbe lefedve és hagyjuk állni kb minimum fél órát, de akár egy éjszakán keresztül is pácolhatjuk a fűszerekkel a hűtőben.
Amíg pihen a hús, addig készítsük el a pogácsát.
Vegyünk elő egy serpenyőt, kókuszzsírt hevítsük benne és a fűszeres darált húsból, golyókat formázzunk, majd lapítsuk el és a közepébe egy kis mélyedést alakítsunk ki, így nem púposodik fel sütésnél. Tegyük a forró kókuszzsírba és süssük ki a húspogácsákat.
Ezt követően állítsuk össze a pogácsa tésztáját. Egy tálba tegyük bele a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük el és adjuk hozzá a kockára vágott vajat és morzsoljuk össze. Nem kell teljesen, akkor jó, ha maradnak benne kis vaj darabkák is. Én egy műanyag lapáttal szoktam, csak úgy egy kicsit összevagdosni és megkevergetni a lisztben a vajat. Ha összedolgoztuk a vajat nagyjából a liszttel, akkor adjuk hozzá a kefirt és a habtejszínt. Gyúrjuk össze a tésztát. Kezünkkel lapítsuk ki viszonylag vastagra és egy pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.
Kenjük meg a tetejét tejjel, egy ecset segítségével. Szórjuk meg mozsárban összetört borssal a tetejét és tegyük a sütőbe sülni. 180 fokon 12-14 perc alatt megsütjük. Nekem az előmelegített gázsütőn (hagyományos) ezt követően tartalékon 23 perc alatt sült meg. Amíg sül a friss pogácsánk, addig készítsük el a málnás ketchupot.
A málnát tegyük egy lábasba, aduk hozzá a kókusz cukrot, fahéjat, szegfűszeget és a fehérbor ecetet. Lassú hőfokon kezdjük el felforralni. Ha felforrt, akkor dzsemfixet tegyük bele és forraljuk össze még kb 1-3 percig és készen is van. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
Ha elkészültünk állítsuk össze a vacsoránkat vagy akár ebédünket. Vágjuk félbe a megsült pogácsákat, tegyük bele a húspogácsákat, öntözzük meg málnás ketchuppal.
Jó étvágyat!