Ropogós sajtos ropi

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg gouda sajt (lereszelve)
  • 1 db tojás
  • 2 ek citromlé
  • 2-3 ek tejföl
  • 1 tk só
  • 1 mk cayenne bors

Lekenéshez :

  • 1 tojásfehérje
  • 2-3 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze a sóval, és a cayenne borssal, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd adjuk hozzá a tojást, a citromlevet, és két evőkanál tejfölt.

Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha szükséges akkor apránként adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

Ezután nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra a tésztát, majd derelyevágóval (v. éles késsel) vágjuk fel ízlés szerint keskeny, és hosszú csíkokra.

Ezután kenjük le az előzőleg kissé felvert tojásfehérjével, majd reszeljük rá a sajtot. Végül helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd rögtön tálalhatjuk is.

Frissen kisütve nagyon finom, ropogós. Egyszerűen nem lehet abbahagyni……