Rakott brokkoli csirkemell csíkokkal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell
  • 2 fej brokkoli
  • 360 g rizs
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 4 dl főzőtejszín
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 10 g margarin
  • 1 tk mustár
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem
  • kevés zsemlemorzsa
  • bors

Elkészítése:

A brokkolit rózsáira szedjük, megtisztítjuk és sós vízben félkészre főzzük, majd lecsepegtetjük és félretesszük. A rizst megfőzzük. A fokhagymát fokhagymapréssel egy kis tálkába nyomjuk, sóval és borssal kiskanál segítségével összetörjük.

Ezt, a felaprított petrezselymet és a margarint beleforgatjuk a rizsbe.

A csirkemellet vékonyabb csíkokra vágjuk és befűszerezzük ízlés szerint (só, bors). Kivajazunk egy tepsit vagy hőálló tálat, megszórjuk zsemlemorzsával. A rizs 2/3-át a tepsi aljára helyezzük, erre kerülnek a fűszeres csirkemell csíkok és az ízlésesen elhelyezett félkészre főtt brokkoli rózsák is.

A maradék rizst a rózsák közé szórjuk. Az öntethez a tejszínt, a tejet, a tojásokat, a mustárt, a reszelt sajtot, petrezselymet összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg ebbe is nyomhatunk egy gerezd fokhagymát, majd a rakott brokkolira öntjük. 180 C-on, kb. 30-35 percig sütjük.

Tipp:

Tetszőlegesen variálható a zöldség és a hús is !