Glutén mentes szeder habos

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 15 dkg rizsliszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál olaj
  • fél citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 500 ml habtejszín
  • habfixáló
  • 2-3 kanál gyümölcslekvár vagy friss gyümölcs

Máz:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tejszín

Elkészítése:

A tojások fehérjét habosra verjük a citromlével, kanalanként hozzáadva a cukrot, kemény habot készítünk belőle. Egyenként belekeverjük a sárgákat, belereszeljük a citromhéjat és hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró zsiradékot.
Végül lazán belekeverjük a szódabikarbónával és az étkezési keményítővel elkevert lisztet. Ha nincs keményítőnk, liszt is jó helyette. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk egyenletesen a masszát.

200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és rögtön levesszük a hőt 180 °C-ra. A sütőt érdemes már akkor bekapcsolni, amikor elkezdjük kimérni a hozzávalókat, mire végzünk a tészta összeállításával, addigra kellőképpen bemelegszik. A tésztalapot kisütjük, kb 20 perc alatt, sütőtől függően. Ha kihűlt a tészta, két lapba vágjuk.

A tejszínt felverjük a habfixszel, hozzáadjuk a gyümölcsöt, illetve a pár kanál lekvárt. Ezzel kenjük meg a tésztát.

Tetejére a máz elmaradhat, porcukorral megszórva is nagyon finom. Ezen, fehér csokis máz van. A fehér csokit apróra törve gőz felett a vajjal és a tejszínnel simára keverjük. Megvárjuk, míg kissé kihűl és a sütemény tetejét egyenletesen bevonjuk vele, majd 2 órára hűtőbe tesszük.