Florentin szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 18 dkg vaj vagy margarin
  • 9 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor

A mandulás krémhez:

  • 3 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg méz
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg kandírozott gyümölcs (narancshéj, citromhéj, cseresznye)
  • 15 dkg mandulaforgács

Díszítéshez:

  • 10 dkg csokoládé + 2 ek olaj

Elkészítése:

Először az omlós tésztát készítem el. Gyorsan dolgozom, hogy a kéz melegétől a margarin ne olvadjon meg.

A lisztet összekeverem a sütőporral, sóval, belemorzsolom az apróra felkockázott margarint. Hozzáadom a cukrot, tojást, vaníliás cukrot és gyors mozdulatokkal összegyúrom.

Cipót formálok belőle, fóliába csomagolom és fél óráig hűtőben pihentetem.

A cukrozott gyümölcsöt ha nem elég apró, összevágom. A mézet, a cukrot, a habtejszínt és a vajat összeforralom, belekeverem a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket. Félreteszem hűlni.

Előmelegítem a sütőt 180 fokra.

Sütőpapírból kivágok egy gáztepsi nagyságú lapot (az enyém 27×38 cm-es). Ráhelyezem a tésztát, betakarom egy másik sütőpapírlappal, és kinyújtom. A sütőpapírral együtt körbeszabom, majd ráhúzom a tepsire, a felső sütőpapírlapot eltávolítom.

Egyenletesen megkenem a mandulás keverékkel, és kb 10-15 percig sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd vonalzó segítségével 2×5 cm-es darabokra vágom.

Felolvasztom a csokoládét, hozzáadom az olajat és a szeletek mindkét végét belemártom. Rácson hagyom megszáradni.

Tipp:

Hiába kerestem, nem találtam olyan kandírozott gyümölcsöt, amilyet az eredeti recept ír, ezért mediterrán mixet vettem. Ebben görög mazsola, ribizli, narancshéj és citromhéj van. Nagyon finom lett ezzel is.