Karácsonyi mézes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 3 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg méz
  • 8 dkg margarin
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál mézes fűszerkeverék
  • csipet só
  • 60 dkg liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna

Máz:

  • 1 tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor

Elkészítése:

A tojások sárgáját, az egész tojást a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. A mézet mikróban meglangyosítom és ebben elkeverem a margarint, hogy elolvadjon, majd az előzőekhez hozzákeverem. Beleteszem a tejfölt a mézes fűszerkeveréket, összekeverem. A lisztbe teszem a szódabikarbónát és szintén az előzőekhez keverem. A tésztát összegyúrom, egy napra hűtőbe teszem.

Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtom 3 mm vastagságúra, a formákkal kiszúrom. Előmelegített sütőben, sütőpapírra helyezve sütöm. 8-10 percig sütöm.

Ha teljesen kihűlt díszítem. 1 tojás sárgáját felverek kb 15 dkg porcukorral olyan keményre, hogy az már ne csöpögjön. Ezután habzsákba teszem (vagy nylon zacskó sarkát kivágom) és megrajzolom a mintákat.

Mindig puha!

Idén pogácsa szaggatóval is készítettem egy adagot amit csokimázba mártottam és apró fenyőfás cukorkával díszítettem. Nagyon finom lett.

Tipp:

Egy adagból (ami nálunk sosem elég) 8 gáztepsivel lesz.