Karfiolleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 8 nagyobb karfiolrózsa és a karfiol zsengébb levelei (kb 1/2 karfiol)
  • frissen őrölt bors
  • 1/2 teáskanál reszelt szerecsendió
  • 1 szál petrezselyem gyökér
  • 100 g főzőtejszín,
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1 kanál tökmag
  • 1 mokkáskanál tökmagolaj

Elkészítése:

A karfiolrózsákat kisebb darabokra bontjuk, a leveleket a levélerekre merőlegesen felcsíkozzuk, enyhén megsózzuk.

Serpenyőben olíva olajon megpirítjuk, a karikára vágott petrezselyem gyökérrel együtt. Mikor ezeket kivesszük a serpenyőből, kevés tökmagot pirítunk benne. A karfiolból a leveleket és néhány szebb darabot félreteszünk a tálaláshoz, a maradékot enyhén sós vízben megfőzzük. Hozzáadjuk a szerecsendiót, a tökmagot, majd mikor megfőtt a karfiol és a petrezselyem, összeturmixoljuk a főzőtejszínnel együtt. Nem muszáj nagyon krémesre készíteni, jobb ha kicsit darabos marad.

Tálaláskor a leves tetejére helyezzük a pirított levél és karfiol darabokat és kevés tökmagolajat csorgatunk rá, valamint pirított tökmagot teszünk a tetejére. Adhatunk mellé pirítóst is.

Tipp:

Ezzel a főzési eljárással a karfiol megőrzi a roppanósságát, így sokkal élvezetesebb a fogyasztása.