Diós linzervirágok

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg darált dióbél
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 30 dkg margarin
  • 1 db tojás sárgája
  • csipetnyi só
  • (a sütőport nem felejtettem el, csak nem kell hozzá)
  • lekvár

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitálom, majd belekockázom a margarint. Két kezem között elmorzsolgatom. Amikor már majdnem egynemű, akkor hozzáadom a diót, a szitált porcukrot, a fahéjat, a csipetnyi sót, majd végül a tojás sárgáját. Alaposan összedolgozom kézzel, majd frissen tartó fóliába csomagolom a tésztagombócot és 2 órára beteszem a hűtőbe pihenni.

Ha lejárt a két óra, akkor lisztezett felületen átgyúrom a tésztát, 3-4 mm vastagra nyújtom és egy virág alakú szaggatóval (persze másmilyen is tökéletesen megfelel) kiszaggatom. Minden második virág közepét is mintázom, egy kisebb formával.

Aütőpapíros tepsire sorakoztatom és előmelegített sütőben, közepes lángon 8-10 perc alatt megsütöm. Ez persze sütőfüggő is, érdemes azért inkább a sütőt, mint az órát figyelni.

A tálcára szedett tésztavirágokat hagyom kihűlni, majd lekvárral összeragasztgatom őket. Aki szereti, megszórhatja a tetejüket porcukorral. Dobozba téve aránylag sokáig eláll.

Tipp:

Az elkészítési időben benne van a pihentetés is. Egyébként ha csak a munkát számolom, akkor kb 15 perc az összeállítás, 15 perc a szaggatás, és 10 perc a sütés, és ugyanennyi a lekvározás.