Hozzávalók:
Elkészítése:
A pontyot mélyen beirdaljuk, mindkét oldalát és a hasüreget is sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük 2 gerezd zúzott fokhagymával, majd fóliába csomagolva néhány órára betesszük a hűtőbe, hogy a fűszerek kissé átjárják, ezalatt előkészítjük a többi hozzávalót.
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, lehámozzuk. A vöröshagymát, paradicsomot, zöldpaprikát és a fokhagymát szintén felszeleteljük, a füstölt szalonnát pedig keskeny csíkokra vágjuk.
A tepsit vastagon kikenjük (zsírral vagy étolajjal, ízléstől függően) és az alját egy rétegben végigrakjuk a burgonya karikákkal (az adott mennyiség felével), majd azokra mehet tovább a felszeletelt vöröshagyma és fokhagyma. Kissé megsózzuk, borsozzuk.
A pontyot kicsomagoljuk és a mindkét oldalán lévő irdalásokba füstölt szalonna csíkokat helyezünk minél többet ha lehet!
Az így előkészített halat óvatosan ráhelyezzük a tepsiben,- vagy tűzálló tálban lévő burgonya és hagyma ágyra, majd körberakjuk a paprika és paradicsom szeletekkel.
Miután már csak a főtt krumpli másik fele maradt, rászeleteljük a zöldségágyra és ezzel zárjuk a rétegelést.
Ízlés szerint fűszerezzük, megcsorgatjuk némi zsiradékkal és előmelegített sütőben 180ºC-on (közepes lángon) sütjük.
Mialatt pirul a halunk, előkészítjük a tejfölt. Egy tálban kikeverjük pici sóval, borssal, 1 kávéskanál fűszerpaprikával és 1 csapott evőkanál liszttel csomómentesre habarjuk, ha sűrű, 1-2 evőkanál vízzel könnyíthetünk az állagán. Körülbelül 25 perc múlva már kipöndörödik a szalonna az irdalásokból (kisül), a burgonya is pirulgat… ekkor kivesszük a sütőből és megkenjük a tejfölös keverékkel, majd visszatéve újabb 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
6-8 perc pihentetés után felvágjuk és a zöldségekkel együtt személyenként tálaljuk, friss kenyérszeletekkel kínáljuk!
Téli időszakban friss érett- ízes paprika és paradicsom hiányában tökéletesen megteszi a házilag eltett lecsó is, ugyanúgy kell eljárni az elkészítésnél mint nyers állapotban, a lecsó levével is megcsorgathatjuk a burgonyát.