Hozzávalók:
Májas töltelék:
Rizses töltelék:
Elkészítése:
Először elkészítem a májas tölteléket: 3 szelet kenyeret beáztatok vízbe. Közben apró darabokra vágom a kacsamájat. A kenyeret kicsavarom és beleteszem egy tálba. Teszek rá apróra vágott petrezselyem levelet, kettő tojást és majoránnát. Olajban megpárolom az apróra vágott hagymát, majd ráöntöm az összevágott májat. A zöldségeket apró kockára vágom és a hagymás májra dobom, fedő alatt puhára párolom. Mikor megpuhult a felét a kenyeres masszára teszem, a többit hagyom a lábasban.
Következik a rizses töltelék: a lábasban maradt májas töltelékre ráöntöm a rizst, teszek hozzá egy kis vizet. Nem főzöm készre a rizst, csak félig, mert a kacsa belsejében fog majd készre főni. Hozzáadom a borsót, gombát – amit apróra feldaraboltam – beleszórom a petrezselymet, borsozom és beleütök 3 tojást. A tojásokat befedem a töltelékkel és fedő alatt keményre párolom őket.
A töltelékek elkészültek, következik a kacsa. Törlőkendővel leitatom róla a nedvességet és kívül-belül jól besózom. A hasa résznél a bőrt óvatosan elválasztom a hústól és ide, valamint a comb részekhez betöltöm a kenyeres-májas tölteléket, a kacsa belsejébe – hasába – pedig a rizstölteléket.
Öntök alá egy kis vizet és letakarva fóliával előmelegített sütőben 200 fokon készre sütöm. Közben sűrűn locsolgatom a kisült levével. Miután megpuhult a hús leveszem a fóliát és pirosra-ropogósra pirítom. Sült almával, aszalt szilvával, naranccsal tálalom.
Ennek a receptnek az az előnye, hogy a köret és a hús egyben, egyszerre készül el. Isteni finom “fejedelmi lakoma” ! :)