Magyaros gombócleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2-3 krumpli
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • 1 tojás
  • liszt (1 tk a leveshez + amennyit a gombóc felvesz)
  • petrezselyemzöld
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • majoránna
  • 2 dl tejföl
  • a krumpli főző leve + víz

Elkészítése:

A krumplit főzzük puhára enyhén sós, ételízesítős vízben, majd szűrjük le, és a levet tegyük félre, mert később még szükségünk lesz rá. A krumplit törjük alaposan össze, (vagy krumplinyomón nyomjuk át), majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A vöröshagymát vágjuk apróra, majd kezdjük el az olajon megpárolni. Amikor már üveges, nyomjuk bele a fokhagymát, és szórjuk meg egy teáskanál liszttel. Ezután szórjuk meg pirospaprikával, majd öntsük fel a leszűrt, és félretett krumplilével, és annyi vízzel, hogy kellő mennyiségű levest kapjunk. Ízlés szerint sózzuk, majd szép lassan főzzük kb 15 percig.

Közben a kolbászt, és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a teljesen kihűtött krumplihoz. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd adjuk hozzá az egész tojást és néhány kanál lisztet. Kezdjük el összedolgozni a masszát, és ha szükséges akkor még tegyünk hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen formázható, masszát kapjunk (akkor jó ha már nem ragad a kezünkhöz, és a tálhoz sem). Ezután vizes kézzel formázzunk a masszából diónyi gombócokat.

A tejfölt keverjük simára egy kevés levessel, majd csorgassuk hozzá a többi leveshez. Ezután forraljuk ki, majd tegyük bele az elkészült gombócokat. Szintén forraljuk fel, majd főzzük kb. 10 percig, hogy a gombócok is megfőjenek.

Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg a levest apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.