Tejfölben pácolt csirkemell

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A húshoz:

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 700 g tejföl
  • 4 tojás
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • só, bors ízlés szerint

A körethez:

  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dkg margarin
  • 20 dkg füstölt sajt
  • só, bors ízlés szerint
  • 150 g tejföl

A sütéshez:

  • olaj

Elkészítése:

Egy nagyobb tálba elkészítem a pácot: a tojásokat felverem, hozzákeverem a tejfölt, a reszelt fokhagymát és a fűszereket. A csirkemellet felszeletelem, beleforgatom a pácba és hagyom állni egy éjszakát a hűtőben.

Másnap elkészítem a köretet. A burgonyát megmosom, héjában megfőzőm, majd meghámozom. Egy nagy jénait vagy magasabb falú tepsit kikenek margarinnal és a már langyos krumpli egyharmadát nagy lyukú reszelőn lereszelem. Következik a hagyma. Apróra felvágtam, kevés olajban megpároltam, majd megszóróm sajttal és margarindarabkákat teszek rá.

Így járok el a krumpli második harmadával is, de az utolsó adag krumplira már csak tejfölt teszek és előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára pirítom.

Már sül a köretem, így elkészítem a husit. Olajat melegítek és a pácban lévő melleket lisztben megforgatva bő olajban, mint a rántott húst, kisütöm. A tetejét megszórom reszelt sajttal és melegen tartom. A hús és a köret mellé párolt káposztát kínálok.