Sajtos pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
14 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg átszitált finomliszt
  • 18 dkg margarin
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás sárgája
  • 3 evőkanál 20 %-os tejföl
  • 1 csapott kávéskanál só

A krémhez:

  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg finomliszt
  • 10 dg teavaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 csapott kávéskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál só

A díszítéshez:

  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

Az átszitált liszttel elmorzsoljuk a margarint, megsózzuk és hozzákeverjük a a tésztához szükséges reszelt sajtot. Közepébe fészket készítünk, beleöntjük a tojás sárgákkal elkevert tejfölt, majd összegyúrjuk és 2 cipóba osztjuk.

Fél órai pihentetés után igen vékonyra kinyújtjuk és villával megszurkálva laponként perem nélküli sütőlapon vagy tepsi hátán 180 fokon 8-10 perc alatt rózsaszínűre sütjük.

A tejből és lisztből állandó keverés mellett masszát főzünk, kihűtjük. Gépi habverővel habosra verjük a vajat, majd kanalanként hozzáhabosítjuk a masszát, belekeverjük a reszelt sajtot, sózzuk paprikázzuk, két részre osztjuk.

Az egyik tésztalapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másik lapot, rákenjük a maradék krémet, reszelt sajttal megszórjuk és falatnyi kockákra vágva tálra helyezzük.