Káposztás pirog

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 20dkg főtt krumpli
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 2-3 ek olaj

Töltelékhez:

  • 3 vastag szelet húsos-füstölt szalonna
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • só, bors

Elkészítése:

A cukrot feloldom a langyos tejben, belemorzsolom az élesztőt, a tetejére egy evőkanálnyi lisztet szórok és hagyom, hogy az élesztő felfusson. Ezután a kimért liszt közepébe mélyedést készítek, belemérek minden hozzávalót, beleöntöm az élesztős tejet és alaposan kidolgozom a tésztát.

Amíg a tészta kelt, a húsos szalonnát 4-5 mm-es kockákra vágtam és egy serpenyőben ropogósra sütöttem. A szalonnakockákat kiszedtem a zsírból.

majd a levétől kinyomkodott és a savanyú káposztát megpirítottam rajta. A végén alaposan megborsoztam és hagytam kihűlni(.Ízlés szerint sózni is lehet. )A szalonnakockákat közvetlenül a tésztába töltés előtt kevertem hozzá.

A megkelt tésztát kinyújtottam (kb. 5 mm vastagságúra) és egy 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam.

Halmoztam rá tölteléket, ezután a tésztákat félbehajtottam és a széleket villával összenyomkodtam. Sütőpapíros tepsibe rakosgatva hagytam addig kelni, míg a sütő előmelegedett (180 °C), majd tojássárgával lekentem, villával megszurkáltam és az előmelegített sütőben pirulósra sütöttem a csomagokat kb.15-20 perc.