Mikádó szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
7 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 5 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek morzsa
  • 1 szelet olvasztott csokoládé
  • 10 dkg őrölt dió
  • 1 kk darált kávé
  • 5 tojás fehérje
  • 4 ek liszt
  • fél csomag sütőpor

Krém hozzávalói

  • 3 egész tojás
  • 3 ek porcukor
  • 6 evőkanál fekete lefőzött kávé
  • 1 ek liszt
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl tejszín

Elkészítése:

A tészta elkészítése:

A tojások sárgáját és egy egész tojást kikeverünk a vaníliás cukorral és a porcukorral. A tojások fehérjét kemény habbá verjük 3 kanál kristálycukorral.

A sárga masszához kézi habverővel hozzákeverjük a morzsát, a csokoládét, az őrölt kávét, a diót és a sütőporos lisztet. Óvatosan hozzákeverjük a fehérje habot, majd sütőpapíros tepsibe (24*22) öntjük és 180 fokon, tűpróbáig sütjük.

Amikor kisült, lehúzzuk róla a papírt, megvárjuk amíg kihűlt, majd három lapba vágjuk.

Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet.

A krém elkészítése:

A tojásokhoz 3 kanál cukrot és 1 kanál lisztet adunk, majd 6 kanál kávéval csomómentesre keverjük és főz felett, állandó keverés mellet besűrítjük, majd kihűtjük.

Ha kihűlt a krém, hozzáadjuk a mascarpone-t, majd habosra keverjük.

A tejszínt 3 dkg porcukorral és egy habfixálóval kemény habbá verjük, majd a mascarpone-s krémhez keverjük, óvatosan, hogy ne törjön össze.

Ezzel a krémmel megtöltöm lapokat, a tetejét krémmel és olvasztott csokival díszítjük.

Tipp:

Ezt a receptet egy régi szakácskönyvben találtam. Egy kicsit változtattam rajta mivel a vajkrémes süteményeket nem túlzottan szeretjük. Ezért én használtam a tejszínhabot és a mascarponét a vajkrém helyett.