Mézes béles

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 g vaj (margarin is jó)
  • 100 g porcukor
  • 2 tojás
  • 400 g finomliszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 ek méz

A krémhez:

  • 0,5 l tej
  • 120 g finomliszt
  • 200 g vaj
  • 250 g porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 egész tojás

A mázhoz:

  • 150 g étcsokoládé
  • 2 ek napraforgó olaj

Elkészítése:

A vajat a mézzel, a porcukorral és a tojásokkal gőz fölött kikeverjük. Még melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, összegyúrjuk és három cipóra osztjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, megvajazott, lisztezett, 40*30 cm-es tepsi hátán előmelegített sütőben világosra sütjük.

A liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre keverjük és gőz fölött sűrűre főzzük, hűlés közben időnként megkavarjuk, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Közben a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást habosra kikeverjük és kanalanként a kihűlt, főzött krémhez adjuk. Egyenletesen megtöltjük a lapokat.

Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az étolajjal, majd a sütemény tetejére simítjuk.

Legalább egy napot pihentetjük tálalás előtt.