Házi puszedli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Puszedlihez:

  • 3 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 4 ek tejföl
  • 25 dkg méz
  • 5 dkg zsír (vagy 8 dkg vaj)
  • 60 dkg liszt
  • 2 tk szódabikarbóna

Máz:

  • 3 tojás fehérje
  • 25 dkg cukor

Elkészítése:

A mézet és a zsírt (vajat) összeolvasztom. Egy tálban alaposan elkeverem a tojássárgáját, az egész tojást, a porcukrot, a mézesfűszert és a tejfölt. Ezután hozzáadom a mézet.

A lisztet alaposan elkeverem a szódabikarbónával, majd ráöntöm a folyékony hozzávalókat és egy fakanállal jól elkeverem. A tálat egy fóliával lefedem és másnapig hűtőbe teszem.

Vizes kézzel teáskanálnyi darabokat veszek ki a masszából, golyót formázok belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket, egymástól kellő távolságra, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 9-10 perc alatt készre sütöm.

Míg sülnek a tojásfehérjét a cukorral kemény, fényes habbá verem. A kisült puszedliket még forrón a mázba, vagy olvasztott csokoládéba mártom.

Tetejére apró díszítőcukrot szórok, vagy a mézeskalács írókájával, vagy olvasztott fehér csokoládéval díszítem.

Ha színes puszedlit szeretnék, akkor a felvert habba nagyon kevés 2 csepp szörpöt teszek. Meggy szörp, vagy málnaszörp tökéletesen jó bele.

Tipp:

Ha csokival kell bevonni valamit én mindig a magyar Boci (ét csokiját használom). Sokkal jobb minőségű, mint bármelyik magyar torta bevonó. a magyar boci csoki 55% kakaóvajat tartalmaz.

A csokit gőz fölött olvasztom meg, majd teszek hozzá 8 dkg vajat. Mártogatni szoktam, egyesével. Én egy villára teszem (nem szúrom át ) megmártom és a felesleges csokit késsel lehúzzon az aljáról és a tetejéről is.

A csokiba mártott puszedliket sütőpapírra teszem száradni.

Ez nehezebben száradhat, ha 2-3 óra múlva sem száraz a máz rajta, Akkor a sütőt felmelegítem 150C-ra. Elzárom és beteszem száradni KB 20 percre.