Vadas marha szalvétagombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 60 dkg marha vesepecsenye
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa közepes nagyságú
  • 2 db kisebb fehérrépa
  • 1/2 zeller
  • kb 5 dkg 10 dkg füstölt szalonna
  • 8 szem borókabogyó
  • 1 tk egész feketebors
  • 4 db babérlevél
  • 0,5 dl ecet
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 0,5 dl olaj
  • 3 ek vaj
  • 1 ek cukor
  • 1/2 db citrom
  • 1 ek liszt

A tálaláshoz:

  • 4 szelet citrom

A szalvéta gombóchoz:

  • 4 db zsemle
  • 1 vöröshagyma
  • 1 ek vágott petrezselyemzöld
  • 3 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 2 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • só, bors
  • kevés olvasztott vaj a kenéshez

Továbbá:

  • 1 db vékony pamutvászon tüll anyag
  • 20 cm zsineg

Elkészítése:

A szalonnát kockázzuk fel, a hagymát és a zöldségeket is szintén. Tegyük tálba a húst,és szórjuk rá, a borókát,a borsot, a babért, keverjük össze az ecetet, az olajat és fehérbort 2 dl vízzel, és locsoljuk a húsra.

Adjunk hozzá az előkészített zöldségeket, és 1 napra tegyük érni a hűtőbe. Takarjuk le fóliával.

Másnap vegyük ki a húst, öntsük le a levét egy lábasba. A szalonnát süssük ropogósra, majd adjuk hozzá a vajat. Sózzuk meg a húst minden oldalán. Tegyük a forró zsiradékba és süssük nagy lángon néhány percig. Vegyük ki a húst és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a zöldségeket és szórjuk meg a cukorral. Pirítsuk aranybarnára, majd adjuk hozzá a szeletelt citromot és öntsük fel a páclével.

Tegyük bele a húst és fedő alatt pároljuk 1 órán keresztül. Ezután tegyük át tepsibe és 180 fokos sütőben süssük további 1 órát. Közben locsolgassuk a pecsenyelével.Vegyük ki a megpuhult húst,a zöldséget turmixoljuk össze a pecsenyelével.

Keverjük simára a lisztet 0,5 dl vízzel, és adjuk a mártáshoz. Forraljuk fel, sózzuk meg, majd gazdagítsuk habtejszínnel. Szeleteljük fel a húst,és tálaljuk citromszeletekkel, (elmaradhat),kínáljunk mellé szalvétagombócot szeletelve.

A szalvétagombóc elkészítése:

A vászonszalvétát bevajazzuk és kiterítjük. A zsemléket felkockázzuk és tepsibe terítve megpirítjuk. A hagymát tisztítás után apróra vágjuk, majd 2-3 percig vajon pároljuk, a petrezselyemzöldet is hozzákeverjük.

Ezután a pirított zsemlyekockával összekeverjük. A tojásokat a tejben elkavarjuk, a lisztet beleszórjuk, sózzuk,borsozzuk. Végül a zsemlékre öntjük. Összedolgozzuk és hosszúkás rúdba formázzuk, majd a szalvétába csavarjuk és a két végét jó szorosan bekötjük.

Lobogva forró, enyhén sós vízben engedjük, de akkora legyen az edény hogy ellepje az egészet és kényelmesen beleférjen. 20 percig főzzük éppen csak gyöngyözzön a vízben. Ezután kiemeljük és lehűtjük, majd felszeleteljük a húsunk mellé.

A szószt ráöntjük a húsra.