Zöldfűszeres zabkása kakukkfüves pirított gombával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Fűszeres zabkásához:

  • 7 dkg zabpehely
  • 2 dl csirkealaplé
  • 3 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • snidling (ízlés szerint)

Pirított gombához:

  • 30 dkg gomba (pl csiperke)
  • kakukkfű
  • őrölt fehérbors
  • szerecsendió
  • 3 ek olívaolaj

Elkészítése:

A petrezselyemzöldet, a snidlinget és a vajat késes aprítóval vagy turmixgéppel pépesítsük.

A zabpelyhet szitáljuk át, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába (érdemes átszitálni, különben nagyon ragacsos lesz a kása).

Egy serpenyőbe melegítsük fel a csirkealaplét, majd öntsük hozzá az átszitált zabpelyhet és keverjük alaposan össze. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy besűrűsödjön. Végül keverjük hozzá a zöldfűszeres vaj keverékét és keverjük óvatosan össze.
Állandó keverés mellett főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.

A gombát ízlés szerint szeleteljük fel. A frissen szedett kakukkfüvet szedjük le a kemény szárrészről és aprítsuk fel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, és a felaprított kakukkfűvel, majd kezdjük el párolni.

Néha óvatosan megkeverve, összerázogatva, addig pároljuk még a gomba teljesen zsírjára sül és szép aranybarna színt kap (amennyiben szükséges, párolás közben még utánaízesíthetünk).

Tálaláskor szedjük a tányérra a zabkását, majd helyezzük rá a pirított gombát.