Citrom szirupos piskóta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
9 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg sótlan vaj
  • 35 dkg kristálycukor
  • 35 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 0,5 csomag sütőpor vagy 1-2 teáskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál tej
  • 2 citrom reszelt héja

Citrom és vanília szirup:

  • 4 citrom leve és héja
  • 1 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 1 rúd vanília kikapart magja

Elkészítése:

A két citrom héját belereszeljük a lisztbe, összekeverjük a sütőporral. Habosra keverjük a vajat, majd részletekben hozzáadjuk a cukrot, úgy, hogy közben folyamatosan keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat is.

Apránként belekeverjük a lisztet és a tejet is, majd jól összekeverjük. Kapcsos, kivajazott, lisztezett tortaformában 180 fokon 35-40 percig sütjük.

Amíg a torta sül, elkészítjük a szirupot. A hozzávalókat egy edénybe tesszük, majd 10 percig forraljuk, amíg szirupos állagú nem lesz.

A kész, sütőből kivett formát mindenhol meglocsoljuk a sziruppal, majd hagyjuk kihűlni. Vanília fagyival, vagy tejszínhabbal tálaljuk.

Tipp:

Én a szirupból dupla, illetve tripla adagot csináltam, kicsit citromosabbra, mert nagyon jó, szaftos lesz tőle a tészta, Az sem baj, ha sokkal több a szirup, én folyamatosan öntözgettem rá, amíg a torta közepén a bemélyedésnél nem kezdett el látszódni a ragacsos máz.:)