Szakállas pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 2 evőkanál kefir
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál őrölt csemege paprika
  • 1 dkg élesztő
  • kb 0,3 dl tej (az élesztő felfuttatásához)
  • csipet cukor
  • a tetejére 1 tojás sárgája

A krémhez:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg füstölt ömlesztett sajt (a henger alakú)
  • 3 háromszög alakú natúr ömlesztett sajt
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 10-15 dkg reszelt sajt a “hempergetéshez”

Elkészítése:

Az élesztőt egy csipet cukorral és a tejjel felfuttatom, majd a tészta hozzávalóit összegyúrom. 1 órán át letakarva pihentetem, majd kinyújtom 1-1,5 cm vastagságúra és kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom (én kb 4,5 cm átmérőjűvel szaggattam).

Sütőpapíros tepsibe teszem, a tetejét lekenem tojás sárgájával, megszórom egy kis reszelt sajttal és előmelegített sütőben 180 fokon kb 15 percig sütöm. Amikor a pogik megsültek, kiveszem egy fatáblára és egy tiszta konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.

A krém hozzávalóit simára keverem, a pogácsákat kettévágom és összeragasztom a krémmel, picit összenyomom, hogy az oldalán kifolyjon a krém és a krémes oldalát a reszelt sajtban meghempergetem.