Szilvás bécsi túrótorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • késhegynyi sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 ek vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 20 dkg Angelo szilva
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 tojásf
  • 50 dkg túró
  • 6 ek étkezési keményítő.

Díszítéshez:

  • zöld pisztácia vagy mandulaforgács
  • 1 ek barna nádcukor

Még kell hozzá:

  • 6 db 12 cm átmérőjű kivehető aljú piteforma

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit csipet sóval gyorsan összegyúrjuk, méghozzá robotgéppel, akinek van persze. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

A szilvát megmossuk és felszárítjuk. A mag köré vágunk és szeletekre szedjük, legvégén marad a mag. Szép közepes nagyságú Angelo szilvát vegyünk hozzá és persze érettet, mert csak az eléggé édes. Ha ez nincs, akkor a hagyományos is megfelel természetesen.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a tojásokat is hozzáadjuk és a citrom héját. A túróval és a keményítővel alaposan kikeverjük.

A tésztát gyorsan, 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformákat az oldalán is, hogy legyen pereme. Az aljukat villával megszurkáljuk. Beleöntjük a tölteléket, kirakjuk a szilvával,megszórjuk a pisztáciával vagy mandulaforgáccsal és a végén a barnacukrot a közepére, a szilvákra szórjuk.

A sütőbe tesszük, 180 fokon szép aranybarnára sütjük 20 perc alatt. Ha nagyon barnulna, alufóliával letakarva még 10 percig sütjük. Ez inkább a nagyobb piteformában készült sütivel fordul elő, hiszen nem mindenkinek van kicsi formája. Ez a mennyiség két nagyobb 24 cm-es formához is elegendő.

Tipp:

Ezeket a tündéri piteformákat nagyon praktikusnak tartom, végre sikerült beszereznem. Jól mutat a süti bennük.