Csokoládés sütőtökös pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 180 g liszt
  • 20 g kakaópor
  • 50 g nádcukor
  • 150 g hideg margarin
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 250 g mascarpone
  • 400 g sült sütőtök velő
  • 100 g nádcukor
  • csipet só
  • 1 cs buorbon vaníliás cukor
  • 1 púpos teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér (csapott)
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál őrölt kardamommag (zöld)
  • 3 tojás

A tetejére:

  • 50 g olvasztott csokoládé

Elkészítése:

A lisztet a kakaóporral átszitálom, hozzáadom a cukrot, a sót, margarint és robotgéppel összedolgozom pár perc alatt. Hűtőbe teszem legalább 60 percre. A sütőt előmelegítem 180 fokra.

A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom és egy lisztezett kivehető aljú 26 cm-es piteformába teszem a nyújtófa segítségével, majd szépen elegyengetem az alján és szélén is. Villával megszurkálom, majd elősütöm 190 fokon légkeveréseben kb 10 perc alatt.

Amíg sül a tészta elkészítem a tölteléket. A sütőtökvelőt kimérem pontosan, egy villával pépesítem, közben hozzáadom a fűszereket is. A mascarponéhoz habverővel hozzádolgozom a tojásokat és a cukrot, majd beledolgozom a sütőtökpürét is. Ráöntöm a tésztára, majd visszateszem a sütőbe és kb 30 percet sütöm.

Ha elkészült, teljesen kihűtöm. Tálalás előtt olvasztott csokival lecsorgatom.