Túrós zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Kakaós lapokhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 6 dkg vaj vagy zsír
  • 1 ek kakaó
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 kk sütőpor
  • 2-3 ek tejföl

Sárga laphoz:

  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 dk vaj vagy zsír
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  • 1 kk sütőpor
  • 1-1,5 ek tejföl

Töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • porcukor
  • 1 ek tejföl
  • sárgabaracklekvár
  • darált dió
  • vaníliás cukor

Elkészítése:

A lapok hozzávalóit összegyúrjuk.

Egy tálba beletesszük a túrót és villával összetörjük. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a tojások sárgáját és jól összekeverjük. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszához keverjük.

Egy 22*32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a hűtőből kivett és kinyújtott sárga tésztát belehelyezzük (én ezt a tésztalapot a sütőpapíron nyújtottam ki és úgy helyeztem bele a tepsibe). Ezután ízlés szerint megkenjük a tésztát lekvárral, majd megszórjuk a darált dióval és vaníliás cukorral.

Kinyújtjuk az egyik barna tésztát, majd befedjük vele a tepsiben lévő, lekváros-diós tölteléket. Ezután vékonyan megkenjük lekvárral és megszórjuk darált dióval (ez a lekváros-diós réteg vékonyabb legyen, mint az előző lapon lévő). Ezután óvatosan rákanalazzuk a túrós masszát.

Végül kinyújtjuk a másik barna tésztát is és óvatosan befedjük vele a túrós masszát. Tetejét villával több helyen megszurkáljuk.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes lángon 45-50 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél, 150 fokon 45 percig sütöttem). A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt.

Egy tábla tortabevonó csokoládét gőz fölött felolvasztunk, majd hozzáadunk 2 ek étolajat és simára keverjük. Ezután a teljesen kihűlt tészta tetejére csorgatjuk és egyenletesen elsimítjuk. Pár perc alatt a csokoládé megdermed a sütemény tetején.