Aszaltszilvás töltött kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 4 ek barna cukor
  • 1 tasak instant élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 1/2 dl bourbon whiskey
  • 6 dkg vaj
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tojás sárgája

Töltelék:

  • 10 dkg aszal tszilva (magozott)
  • 4 ek barna cukor
  • 3 dkg darabolt mandula
  • 1 dl gránátalma szirup
  • 3 dkg zöld pisztácia
  • 1 ek jégcukor
  • 1 tojás a kenéshez
  • kevés tej

Elkészítése:

A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, csipet sót, cukrot, vajat, whiskeyt, tojás sárgáját, tejet. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd letakarva 1 órán át kelesztjük. Ha van dagasztógépünk, a tésztát azzal is elkészíthetjük.

A töltelékhez a szilvát apró darabokra vágjuk, majd összekeverjük a darabolt mandulával, cukorral és a sziruppal.

A tésztát hat egyenlő részre osztjuk, majd í tölteléket is. Az egyik tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, majd megkenjük a töltelék 1/6-od részével. Feltekerjük, majd félretesszük. A maradék tésztával és töltelékkel is így járunk el.

Három megtöltött tésztát gamunk elé veszünk, majd összefonjuk és egy tepsibe tesszük. A másik három tésztás is összefonjuk, majd azt is betesszük a tepsibe, egy kicsit távolabb a másik fonattól.

Duplájára kelesztjük, majd a felvert tojással lekenjük, megszórjuk a darabolt pisztáciával és jégcukorral. 170 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük.

Még forrón lekenjük tejjel.