Szalagos farsangi fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 70 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • fél dl rum
  • 3 dl tej
  • 3,5 dkg élesztő
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 narancs reszelt héja (elhagyható)

Elkészítése:

A finomlisztet dagasztótálba tesszük, közepében fészket képezünk, beleszórjuk a porcukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és langyos tejjel felöntjük. Ha az élesztő felhabosodott, hozzáadjuk a többi alapanyagot és jól kidagasztjuk. Langyos helyen 40 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát kiborítjuk, ujjnyi vastagságúra kisodorjuk, kiszaggatjuk a pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral. A kiszaggatott fánkokat 30 percig pihentetjük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk. A megkelt fánkokra középen ujjunkkal mélyedést fúrunk.

Egy serpenyőben bő olajat hevítünk és a forró olajban a lyukas felével lefelé fedő alatt 1 percig sütjük, majd fedő nélkül is megsütjük a másik felét.

A megsült fánkokat papírszalvétával letakart tányérra vagy tálra helyezzük, hogy felitassuk a forró zsiradékot. A rumnak köszönhetően nem szív magába sok olajat.

A megsült fánkok közepébe teáskanállal lekvárt rakunk, tetejét megszórhatjuk porcukorral.

Tipp:

Ez a recept eredetileg egy kedves ismerősömtől, Fehérváry Saroltától ered.